New York alulnézetből 2.

2012.03.25. 06:00

MANHATTAN

Harlem – New York történelmi fekete negyede, az 1920-as évekbeli Harlem Reneszánsz helyszíne, telis-tele történelmi épülettel, templomokkal és élénk utcai élettel. Harlem keleti fele a Puerto Ricó-i közösség központja, míg a nyugati felén leginkább fekete amerikaiak és dominikaiak élnek. Statisztikailag még mindig a város egyik legszegényebb negyede, de itt is egyre erősebben érzékelhető a dzsentrifikáció. Mind a nyugati, mind a keleti oldalt érdemes felfedezni, a 125. utca a fekete amerikaiak, míg a 116. utca a spanyolajkú népesség főutcája.

Morningside Heights – Harlemtől délre, a nyugati oldalon található, kifejezetten jómódú negyed. Itt található a híres Columbia egyetem, aminek elegáns kampusza az európai múlt iránti vágyakozást idézi. A Riverside Park nagyon népszerű a biciklisek körében, tavasszal és télen különösen szép sétákat lehet itt tenni. A Riverside Drive-on sétálva a századforduló elegáns bérházait látjuk. Itt található a Grant's Tomb, azaz Ulysses S. Grant elnök mauzóleuma, amit egy a 70-es években kerületi diákok által készített mozaik-padsor vesz körül. Itt van még a Cathedral of Saint John the Divine, ami nemcsak a világ egyik legnagyobb katedrálisa, de a naiv amerikai multikulturális vallásosság egyik megtestesítője is.

Central Park – New York méltán híres, hatalmas és gyönyörű parkja, amit az 1800-as évek második felén Frederick Law Olmstead és Calvert Vaux tervezett. A park történetéhez tartozik, hogy helyén korábban szegények és bevándorlók éltek (közel kétezren), akiket kilakoltattak és házaikat elbontották. Ma egy nap sem elég ahhoz, hogy az egész területet bejárjuk, hiszen a két tervező minden darab földet alaposan megtervezett, így a tájat sosem lehet megunni. A park északi részen érdemes meglátogatni a Harlem Meer nevű tavat és a Conservatory Garden rózsakertet. De leginkább barangolni érdemes benne és egymás után felfedezni a tavakat, tisztásokat, szobrokat, emlékműveket és vadonokat.

Union Square – sokféle szubkultúra találkozási helye a 14 utcánál. Innen indul a havi Critical Mass és sok tüntetés is. Hetente több alkalommal van ún. farmers' market, ahol többek között friss gyümölcsöt, zöldséget, halat és házi készítésű tejtermékeket lehet vásárolni.

Chelsea – A melegjogi mozgalom születésének helyszíne és művésznegyed. A negyedben nagyon sok szép sorház és kellemes kávézó, étkező található. Itt található a Highline, ami egy régi megemelt vasúti sín, amit parkká alakítottak. Nagyon jó példája az ipari termelésből kiesett infrastruktúra átalakítására a mai kor igényei szerint. 

Greenwich (West) Village – New York bohém negyede, sok kocsmával, felsőosztálybeli hippivel, művésszel és a beat korszak híres helyszíneivel. Főutcái a Bleecker street és az 8th Street, de érdemes bolyongani a girbegurba utcákon is, melyek a négyzetrácsos utcahálózat 1811-es kialakítása előtti New Yorkot idézik. Itt található a Washington Square Park is, ahol sok különböző kultúra és életmód képviselői keverednek, többek között utcazenészek, sakkozók és a New York University többnyire jómódú diákjai.

Lower East Side – hagyományosan a bevándorlók negyede, a XX. század elején érkező, főként kelet-európai bevándorlók millióinak első lakóhelye New Yorkban. Nagyon sok, alkalmanként kirívóan szép ún. tenement, vagyis olcsó bérház található itt.

Chinatown – New York első kínai negyede, ami még mindig nagyrészt átláthatatlan a kívülállók számára. Itt egy időre elfelejtjük, hogy az Egyesült Államokban vagyunk, hiszen még a McDonald's neve is kínaiul van kiírva. A kínai negyed egyre terjeszkedik és már bekebelezte az ún. Little Italy-t, amiből egyedül a turistacsalogató az olasz éttermek maradtak (de ezeket jobb elkerülni).

East Village – Eredetileg a Lower East Side része, de a 80-as években az ingatlanfejlesztők a Greenwich (West) Village mintájára elnevezték East Village-nek, hogy vonzóbbá tegyék a beköltözők számára. Ekkor indult meg a dzsentrifikáció, ami az eredetileg döntően puerto ricóiak, majd később punkok és házfoglalók negyedét mára igen divatos hellyé tette. A negyedben sok ún. közösségi kert van, amiket mindenképpen érdemes megnézni és a házakon sok puerto ricói témájú graffiti található. A Tompkins Square Park a 80-as években fontos színhelye volt az ellenkultúrának és a hajléktalan emberek mozgalmainak. A házfoglalók és rendőrök összecsapásainak hatása a park mai kialakításán is látszik: a parkban a különböző funkciókat (pl. sport, kutyasétáltatás, heverészés) élesen elválasztják a magas fémkerítések. A negyed életét évtizedek óta Clayton Patterson fotográfus dokumentálja.

Battery Park City – luxuslakótelep, melyet a World Trade Center építésekor kiásott törmelékkel feltöltött szigetrészen építettek fel. A kikötő új funkciója jól jelzi az ipari New York eltűnését: a Hudson folyó mellett szép sétányt alakítottak ki, amit nagyon sok futó, bicikliző és kutyasétáltató használ.

New York Public Library – azon kívül, hogy szinte minden könyv megtalálható itt, a központi épülete nemcsak kívülről, de belülről is lenyűgöző (különösen a központi olvasóterem). A könyvtár előtt van a Bryant Park, ahol hetente többször nyilvános jóga-órákat tartanak és nagyon kellemes hely egy gyors ebédre vagy uzsonnára.A parkot a város megbízásából egy nonprofit magáncég üzemelteti.

Grand Central Station – a hatalmas toronyházak között bújik meg New York legszebb vasútállomása, amit az 1990-es években felújítottak. A központi terem plafonjára a tejút különböző csillagjegyeit festették. Még a felújítás előtti időszakban itt játszódik Lee Stringer műve, a Grand Central Winter, amely a szerző hajléktalanként eltöltött éveiről szól.

Empire State Building vagy Rockefeller Center – két, a turisták által imádott toronyház, melyekről valóban elképesztő látvány nyílik Manhattanre. Az egyikre nappal, a másikra éjszaka érdemes felmenni, amikor felhő és esőmentes az idő.

Szerző: evatessza

komment

Címkék: new york

süti beállítások módosítása