Egy hónap a Kairos Centerben

2016.04.29. 02:49

Két és fél év után ismét New Yorkban vagyok - most a Közélet Iskolája küldötteként. Az Ohio állambeli WSOS által szervezett és az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott Professional Fellowship program keretében egy hónapot töltök el a Kairos Centerben.  A Kairos Center a Union Theological Seminary nevű teológiai szemináriumban lelt otthonra, amely évtizedek óta a vallás és a társadalmi  igazságosság összefüggéseivel foglalkozik. A Kairos Center, illetve annak elődje, a Poverty Initiative a társadalmi mozgalmak kutatásával, a vallások és a társadalmi változás összefüggéseinek megértésével és mozgalmi vezetők képzésével foglalkozik.

blog.jpg

A New York-i szakmai gyakorlatot egy hét felkészülés előzte meg, amelynek során Detroitba, Toledóba (Ohio) és Chicagóba látogattam 17 másik társammal együtt, akik szintén ebben a programban vesznek részt Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából és Magyarországról. Az egyhónapos gyakorlatot ismét egy egyhetes képzés fogja lezárni Washington, DC-ben, ahol a Professional Fellowship program összes résztvevője - közel 300 ember - fogja megosztani egymással a tapasztalatait.

Az előzetes megbeszélés alapján szakmai gyakorlatom alatt öt fő feladatom lesz: 1. rekonstruálni és a nyilvánosság számára elérhetővé tenni a National Union of the Homeless, az 1980-as és 90-es évek legnagyobb lakhatási mozgalmának történetét; 2. részt venni a szervezet középnyugaton szervezett stratégiai turnéján és segíteni annak szervezésében (ennek keretében három napra Detroitba és Flintbe fogunk utazni); 3. a globális szegénységgel kapcsolatos adatokat gyűjteni és oktatásra alkalmas formába önteni; 4. előadást tartani a Kairos Center munkatársainak az európai lakhatási helyzetről és az itt szerveződő mozgalmakról; és 5. előadást tartani kb. 30 aktivistának egy webinárium keretében a magyarországi lakhatási mozgalomról és az ebben résztvevő szervezetekről.

blog2.jpg

A szakmai gyakorlatom során a következő kérdésekre keresem a választ: Hogyan lehet úgy mozgalmat szervezni, hogy a bajban lévő emberek azonnali igényeit is ki tudjuk elégíteni és minden elérhető segítséget megkapjanak, miközben rendszerszintű változásért küzdünk? Hogyan lesznek a rászoruló emberek ügyfelekből aktivisták, érdekvédők, akik a saját ügyük megoldásán túl másokért és a rendszerszintű változásokért is kiállnak? Hogyan lehet fejleszteni az elnyomott helyzetben élő emberek kritikai tudatosságát? És hogyan lehet az elégedetlenséget mozgalmi cselekvéssé alakítani? Mi a pedagógia - az oktatás és a kutatás - szerepe a mozgalomépítésben? Hogyan lehet összehangolni és összekapcsolni a közösségszervezés viszonylag merev módszertanát a mozgalomépítés hosszabb távú céljaival úgy, hogy mindkét megközelítés erősségeiből a lehet legtöbbet hozzuk ki?

Ezen a blogon a szakmai gyakorlatom során felmerülő legérdekesebb kérdésekről és mozgalmakról fogok beszámolni, reményeim szerint 2-3 napos rendszerességgel.

blog3.jpg

süti beállítások módosítása