Született 1948. június 17-én, Budapesten. Édesanyja nagygazda családból származott, édesapja egy vasúti bakter tizenegyedik gyereke volt. Származása tükröződött gondolkodásmódjában, ötvöződött benne a magyar dzsentri és a proletár szemlélete. Az elszegényedett család a háború után Miskolcon élt, az ipari nagyvárosi környezet szintén erős hatással volt rá. Három testvére közül ma már csak egy él. Kimagaslóan tehetséges, kitűnő tanuló volt, számtalan országos tanulmányi versenyt nyert, megtanult lengyelül, finnül, oroszul és később franciául, továbbá angolul is mindent megértett, bár beszélni nem tudott.

papa.jpg

Egyetemi tanulmányait a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen a nemzetközi kapcsolatok szakán végezte, majd közgazdász egyetemi doktori fokozatot szerzett. A nemzetközi gazdaság témakörében két könyvet írt, nyelvtudását, műveltségét és szerteágazó tárgyi tudását tudományos könyvek magyarra fordításában kamatoztatta.

Feleségével, Dániel Annával az egyetemen ismerkedett meg, 45 évig éltek együtt. Az ő családja által képviselt polgári mentalitás idegen volt számára, de ragaszkodása erős volt hozzá. Egy lánya született 1980-ban, Éva, akinek második keresztnevét – Tessza – ő választotta. Rendkívül büszke volt rá, nagy empátiával, gondoskodással és szeretettel egyengette életét. Átfogó ismereteivel, globális történelmi szemléletével és társadalomtudományi felkészültségével támasza volt a tudományos munkában, többek között számtalan szakirodalom feldolgozásával.

Az egyetem elvégzése után a Külügyminisztériumban, majd az Országos Tervhivatalban és a Művelődési Minisztériumban dolgozott. Aktívan politizált a KISZ-ben és az MSZMP-ben. Karrierje csúcsán kiadói főigazgató volt, a szocialista Magyarországon megjelenő valamennyi könyv kiadásáért felelt. Szakmai és politikai vezetőivel kemény elvi vitákat folytatott, leváltották. Kinevezték a kulturális termékek exportjával foglalkozó, állami tulajdonban lévő Kultúra Külkereskedelmi Vállalat vezérigazgató helyettesévé. Itt érte az általa ideológiailag ellenzett rendszerváltozás. A magyar könyvek exportjával foglalkozó jogutód egy néhány fős magáncég, a Hess András Kereskedelmi Kft. lett, amit – sikeresnek nem értékelhető üzleti tevékenységgel – nyugdíjba vonulásáig vezetett. Az MSZP 1989 évi megalakulásával párhuzamosan alapítani akart egy hite szerinti valódi baloldali pártot, a gyér érdeklődés miatt azonban a szervezéstől elállt, valójában azonban élete végéig nem mondott le róla.

Aktív élete folyamán sokat utazott külföldre hivatalosan és magánjelleggel is, világlátására, a világ népei kultúrájának ismeretére joggal volt büszke. Utazásai során járt Európa szinte valamennyi országában, kedvenc úti céljai a Szovjetunió és Kuba voltak. Járt Ázsiában és az amerikai földrészen is.

Nyugdíjasként aktív szakmai munkát nem végzett, közéleti érdeklődését megtartva kreativitását a főzésben és növények gondozásában élte ki. Az utazásai során megismert ételeket nagy kedvteléssel főzte a családon kívül szegénységben élő és hajléktalan emberek számára, akikkel lánya érdekérvényesítő munkája kapcsán ismerkedett meg. A Város Mindenkié csoport rendezvényein rendszeresen részt vett, akcióiért lelkesedett.

Váratlanul és hirtelen halt meg 2015. július 9-én agyvérzésben úgy, ahogy kívánta, szenvedés nélkül.

Aggódó szeretete, színes egyénisége, kritikai szemlélete örökké hiányozni fog.

Budapest, 2015. augusztus

Anna („Mama”) és Éva Tessza („Kisleány”)

(Fotó: Vörös Anna)

süti beállítások módosítása