New York alulnézetből 6.

2012.04.30. 06:00

MÚZEUMOK

New York Panorama (Queens Museum) – New York városának hatalmas és élethű makettja épületekkel, parkokkal, hidakkal és utcákkal. Ez a hely a városkutatók paradicsoma. A múzeum mellett található az ún. Unisphere, ami az 1960-as években szervezett Világkiállítás egyik fontos eleme volt.

Ellis Island Immigration Museum – nagyon színvonalas múzeum a migrációról általában és New Yorkról mint e bevándorlók városáról. A helyszín különlegessége, hogy hosszú évtizedekig ezen a szigeten működött az a bevándorlókat fogadó központ, ahol az adminisztratív és egészségügyi vizsgálatokat végezték. A statisztikák szerint az ide érkező több tíz millió bevándorló kb. 2%-át utasították el Ellis Islanden.

Tenement Museum – szintén nagyon színvonalas múzeum a bevándorlásról a Lower East Side-on, ahol a századforduló környékén érkező bevándorlók nagy része először itt telepedett le New Yorkban. Az 1900-as évek elején ez volt a világ legzsúfoltabb helye. A múzeumban csak vezetett séták vannak, de érdemes egyre befizetni, mert így többek között betekintést nyerhetünk egy rekonstruált századfordulós lakásba is.

Moma – a világ leghíresebb modern művészeti múzeuma mindig változó időszaki kiállításokkal. Nemcsak hagyományos értelemben vett művészeti kiállításokat szerveznek, hanem társadalmi kérdésekkel is foglalkoznak, pl. szociális építészet vagy a nők szerepe a nyugati társadalmakban.

Metropolitan Museum of Art – a turisták és a helyiek is imádják, nem véletlenül. Egyszerre lehetetlen bejárni az összes állandó kiállítást, ami a világ különböző kultúráinak művészetét mutatja be (külön öröm, hogy pl. az óceániai vagy kínai művészetet nem egy antropológiai hanem egy MŰVÉSZETI múzeumban lehet felfedezni). Az alkalmi kiállításokat is érdemes megnézni. A múzeum tetőkertjéről csodálatos a kilátás a Central Parkra!

The Cloisters - New York múzeumként működő középkori kolostora egy autentikus középkori konyhakerttel. Szürreálisan posztmodern élmény, de megéri!

Museum of the City of New York - New York város történeti múzeuma. Az állandó kiállításon a város születéséről és fejlődéséről tanulhatunk, az időszaki kiállítások pedig a városi kultúra és társadalom különböző aspektusait mutatják be. A múzeumban gyakran szervezek beszélgetéseket aktuális várospolitikai kérdésekről.

Skyscraper Museum - a jellegzetes New York-i épületet, a felhőkarcolót ünneplő múzeum. Az időszaki kiállítások nagy részletességgel mutatják be a magasházak építészeti történetét, illetve a kortárs várostervezés és építészet legfontosabb dilemmáival foglalkoznak.

El Museo del Barrio -a New York-i spanyolajkú kultúra központja állandó és időszaki kiállításokkal, nyilvános programokkal gyerekeknek és felnőtteknek. Nagyon fontos a múzeumpedagógiai tevékenységük is.

Schomburg Center for Research in Black Culture - az amerikai fekete kultúra kutatásának egyik legfontosabb helyszíne: gazdag könyvtár, sok-sok nyilvános program (beszélgetés, előadás, konferencia) és a fekete társadalom aktuálpolitikai kérdéseit vizsgáló kiállítások is vannak itt.

Szerző: evatessza

komment

Címkék: new york

süti beállítások módosítása