New York alulnézetből 3.

2012.04.15. 06:00

BROOKLYN

Coney Island – ez az egyik kedvenc helyem New Yorkban! Teljesen szürreális, oldschool vidámpark egy gyönyörű óceánparton, amit minden évben bezárás fenyeget, de egyelőre még él és virul. Érdemes felszállni a világ egyik legrégebbi óriáskerekére (Wonder Wheel), amelynek tetejéről jó időben Manhattan is látszik. A vidámparkban van "freak show", óriás koktél és egy nagyon régi fából készült hullámvasút, ami a lelket is kirázza a bátor vállalkozókból, akik felülnek rá.

A vidámparkon kívül érdemes az óceánparti boardwalkon is végigsétálni és jó időben a vízben is jót lehet csobbanni. Ez a strand az egyik legintegráltabb és leglazább egész New Yorkban - minden korosztály, minden etnikai csoport és minden szubkultúra képviselője megtalálható itt.

Coney Islanden van már helytörténeti múzeum is és aki teheti, vegyen részt a lokálpatrióták által szervezett helytörténeti sétán.

Brighton Beach – Közvetlenül Coney Island mellett található, leginkább oroszok és ukránok által lakott negyed, tele orosz boltokkal és éttermekkel. Az érdekes hangulathoz a megemelt vasút is hozzájárul, ami 5 percenként dübörög el a fejünk felett.

DUMBO – a dzsentrifikáció klasszikus példája ahogyan az 1980-as évektől kezdve a régi gyárnegyed művészeti és kulturális központtá, valamint luxusnegyeddé alakult. Építészetileg nagyon érdekes hely és itt találkozik New York két hatalmas hídja is (Brooklyn és Manhattan bridge). A két híd találkozásánál, a víz mellett egy jó kis park található, ahonnan nagyon szép a látvány Manhattanre.

Brooklyn Bridge – a 19. század végén épített hatalmas, kétemeletes híd, amin mindenképpen érdemes teljes hosszában átsétálni (ez összesen kb. 30-45 perc)

Brooklyn Heights és Carroll Gardens – Brooklyn elegáns negyedei, telis-tele szép brownstone házakkal. A Brooklyn Promenade-en érdemes végigsétálni, különösen éjszaka szép látvány nyílik a Brookly bridge-re és a Manhattanre.

Williamsburg – mintha egy másik világba csöppenne az ember, ebben a negyedben szinte csak ún. szatmári haszid zsidók élnek. A helyi éttermekben külön női és férfi szekció van, amit szigorúan be is tartanak, a pékségekben sokféle kelet-európai édesség található. Még mindig sokan beszélnek magyarul.

Greenwood Cemetery – az egyik legnagyobb, magánkézben lévő temető New Yorkban. Sok híres művész és politikus esetenként giccses és nagyszabású sírja található benne, érdemes vezetett túrán részt venni, mert hatalmas a terület.

Brooklyn Botanical Garden – különösen tavasszal gyönyörű, hatalmas park, érdemes egy egész délelőttöt vagy délutánt eltölteni.

Red Hook – régi ipari negyed, jelentős kikötővel, ami lassú átalakuláson megy át. Egyre több loftlakás épül, a vízpartot parkosítják és ide került New York első IKEA áruháza is. Itt található egy nagyon régi és mára igen rossz hírű szociális bérlakás lakótelep is.

Szerző: evatessza

komment

Címkék: new york

süti beállítások módosítása