New York alulnézetből 1.

2012.03.12. 14:03

KISEBB SZIGETEK

Roosevelt Island – egy különleges zárványként működő keskeny sziget az East Riveren, Manhattan és Queens között. Története során volt már rajta elmegyógyintézet, himlőkórház és börtön is. Az 1960-as években egy nagy szociális bérlakás-telepet építettek ide, ma kórházak és újonnan épülő luxuslakótelep található itt. A szigetről gyönyörű látvány nyílik Manhattan keleti részére. Érdemes biciklivel érkezni, így az egész szigetet fel tudjuk fedezni egy pár óra alatt. Feltétlenül az ún. tramway-jel közelítsük meg, ami a manhattani oldalon a 60. utca és a 2. sugárút kereszteződésénél lévő állomásról ndul. A tramway olyan, mint egy nagy sílift és a kedvenc hidam, a Queensborough bridge fölé emelkedik, gyönyörű látványt nyújtva a hídra és az egész városra.

Governor’s Island – korábban katonai bázisként működött, a nagy világválság idején a közmunka program keretében több szép épületet húztak fel, a régieket felújították és az egész szigetet parkosították. Manhattanből és Brooklynból ingyenes komppal lehet átmenni, nyáron sok szabadidős és kulturális programot szerveznek a ma már civil célokat szolgáló épületekben. Innen is különleges látvány nyílik Manhattanre és New Jersey-re.

City Island – Bronx keleti szélén egy kis sziget, ami igazi halászfalu érzetét kelti. A szigeten vitorlás-fétis uralkodik, erről tanúskodnak a házak díszítései és az utcanevek is. A szigetcsúcson több híres seafood (tengeri herkentyű) étterem is található, melyek hétvégente a bronxi (fekete) középosztály kedvelt célpontjai. A földrajz mágiájának köszönhetően a sziget nyugati oldaláról egészen a manhattani magasházakig el lehet látni. 2009-ben film készült City Island címmel, ami felidézi a sziget különös hangulatát.

Hart Island - a City Island felől megközelíthető kis sziget, ami több, mint 150 éve a szegények temetőjeként szolgál New Yorkban. A sziget hivatalosan a hadsereg tulajdonában van, ezért csak külön engedéllyel lehet bemenni. A Picture the Homeless több éves kampányolással elérte, hogy kéthavonta ökumenikus istentisztelet keretében meg lehessen látogatni a szigetet. A szigeten tett látogatásomról részletes leírás itt olvasható.

Staten Island ferry (komp) - Staten Island New York "elveszett kerülete" - itt élnek a legkevesebben és meglehetősen kiesik a város vérkeringéséből. A szigeten csak egy metróvonal fut és egy pár évvel ezelőttig itt volt megtalálható az USA egyik legnagyobb szeméttelepe is, a Fresh Kills. A szigetet Manhattannel összekötő kompon való utazás az egyik legnépszerűbb program, mert nagyon szép róla a látvány a felhőkarcolókra és a Szabadság-szoborra.

süti beállítások módosítása