„Elvárom tőled, ha még oly nehezedre is esik óhajtásom, hogy a helyeden maradj. Amíg én kibírom körülöttem ezt a sok piszkot, neked is ki kell azt bírnod, így többet segíthetsz, és gondolj a jövőre is” – írta rokonának, egy főispánnak Horthy.

A magyar holokauszt nem 1944-ben kezdődött, később pedig éppen azért lehetett olyan hatékony a magyarországi deportálások végrehajtása, mert a magyar állam modern és professzionális közigazgatási rendszere nem sérült a német megszállással.

Hogyan léptek túl a helyi önkormányzatok azon, hogy a politikai akarat végrehajtói legyenek, és váltak öntevékennyé? Hogyan folytak a hatalmi szintek közti rivalizálások, és miként befolyásolták az áldozatok sorsát? Miként dönthettek sok esetben a helyettesek a tömeggyilkosságokról, és hogyan jött a képbe a karrierizmus? Volt-e szervezett közigazgatási szabotázs?

Az Ez egy hivatal új adásának vendége Csősz László, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár főlevéltárosa és az ELTE oktatója. A beszélgetést Udvarhelyi Tessza és G. Szabó Dániel vezetik.

Az Ez egy hivatal podcast összes adását itt tudod meghallgatni: https://open.spotify.com/playlist/77AJXAhP9e8RIPJ75GtheR?si=c027719a56cd4e0a&nd=1

süti beállítások módosítása