Akkor jó a közigazgatás, ha hatékony, mint egy szolgáltató cég? Vagy ha értékközpontú: transzparens, diszkriminációtól mentes és méltányos, még ha ez az ügyfél elégedettségének rovására is megy? Vagy ha ellenálló, például egy világjárvány esetén? Ezek mind fontos elvek, ám nem mindig férnek meg egymás mellett.

Az Ez egy hivatal hetedik epizódjának vendége Hajnal György, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője, a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatóprofesszora, aki egy egyedülálló kutatásban 2010 előtt és után is aktív közszolgákkal készített interjúkon keresztül belülről mérte fel az illiberális átállás közigazgatásra gyakorolt hatását. A közszolgák pedig példátlan módon nyíltak meg neki. A bürokratikus szakértelem szerepe látványosan csökkent, a helyébe a politikai haszonmaximalizálás, a centralizálás, illetve politikai lojalitás lépett.

Mi az a bürokratikus ellenállás? Hogyan alakult a közigazgatás és a hatalom viszonya a rendszerváltást követően? A politikai akarat végrehajtásnak az eszköze-e a közigazatás, vagy épp ellenkezőleg: ellensúlyoznia kell azt? Létezik-e még hivatástudat a magyar bürokráciában vagy napjaink hivatalnokai céges alkalmazottakká válnak? Mi volt közös az Antall-, Horn-, Orbán- és Gyurcsány-kormányok közigazgatáshoz való viszonyában? Miért aggasztó, amikor Lázár János büszkén nyilatkozza, hogy a minisztériumában tíz órás egy munkanap? Jó hallgatást!

Az Ez egy hivatal podcast összes adását itt tudod meghallgatni: https://open.spotify.com/playlist/77AJXAhP9e8RIPJ75GtheR?si=c027719a56cd4e0a&nd=1

süti beállítások módosítása