A fejlett demokráciákban az egymásra mutogatás intézménye nehezen elkerülhető, mégha Berlinben a kilencvenes években rá is jöttek, hogy 23 kerülettel nem működőképes a város. Hogy mi ebből a tanulság? „Jein” – mondják a németek.

Ki az illetékes, ha kátyút látunk vagy leszakadt egy vízcsap? Mit csinálhat az önkormányzat megbízásából dolgozó bevándorló szociális munkás, amikor egy tanácskozáson a fasiszta képviselő utal rá, hogy csak német állampolgár hajléktalanoknak kéne ellátást kapniuk? Miben látják a berliniek az önkormányzati rendszer problémáit? Eleve: hogyan dolgozhat önkéntesen egy képviselő és mit jelent ez a gyakorlatban?

Vojtonovszki Bálint szociológus kilenc évvel ezelőtt költözött feleségével Berlinbe. Itthon a szegénységgel foglalkozott, kint pedig eleinte kanalakat pucolt, majd egy társkereső cég ügyfélszolgálatán dolgozott, mielőtt sikerült ott is szociális területen elhelyezkednie. Most Udvarhelyi Tesszának mesél a német közigazgatásban szerzett tapasztalatairól. (Az interjú 2022 őszén készült.)

Írj nekünk a podcast@ezegyhivatal.hu címre ha javaslatod, kérésed, ötleted van számunkra!

Az Ez egy hivatal podcast összes adását itt tudod meghallgatni: https://open.spotify.com/playlist/77AJXAhP9e8RIPJ75GtheR?si=c027719a56cd4e0a&nd=1

süti beállítások módosítása