Magyarország a világ gazdagabbik részébe tartozik, és ma van elegendő vagyon ebben az országban ahhoz, hogy senki se szenvedjen hiányt. Nagyon fontos, hogy ebből a tényből induljunk ki. Mégis, ma Magyarországon az általános életszínvonal nagyon alacsony, sokaknak napi megélhetési gondjai vannak, és még többen, vagy legalább ennyien a szélsőséges megfosztottság állapotában élnek.

okopolisz.jpg

2017. június 9 és 11. között részt vettem egy számomra nagyon különleges világtalálkozón Barcelonában, aminek a célja az ún. municipalista (magyar fordításban önkormányzó vagy önkormányzati) mozgalmak megerősítése és a már létező szerveződések közötti tapasztalatcsere volt. Én elsősorban azért mentem, mert évek ót foglalkozom a városhoz való joggal, és a Mártát a Magdolnának! kampány koordinátoraként életemben először önkormányzati politikában is részt vettem. A konferenciát a Barcelona en Comú nevű politikai mozgalom szervezte, amely 2 évvel ezelőtt átvette a hatalmat Barcelona önkormányzatában és azóta is modellként szolgál a városi igazságosságért küzdő mozgalmaknak arra, hogyan tudnak részt venni a politikában.

barcelona2.png

Szerző: evatessza

Címkék: média hajléktalanság

Ennek a beszélgetésnek a témája az igazságos város és engem arra kértek fel, hogy arról beszéljek, mik a városi lét igazságosabba tételének lehetőségei és gátjai egy aktivista szemszögéből. Azzal szeretném kezdeni, hogy az igazságos város nem létezhet elszigetelt szigetként. Az igazságos városhoz igazságos társadalom kell. Ezt az igazságos társadalmat pedig közösen kell megteremtenünk – vagy rosszabb esetben (amilyen most is van) közösen kell kiharcolnunk. Más ezt nem fogja megtenni helyettünk, különösen nem azok, akik most döntési helyzetben vannak. Az igazság város számomra elsősorban azt jelenti, hogy az erőforrások és hatalom a lehető legszélesebb körben és a lehető leginkább egyenlően vannak elosztva.

bpkor_1.JPG

Köszönöm, hogy meghívtatok ide előadónak – nagy megtiszteltetés! Sokat gondolkodtam azon, hogy mit mondjak el ma este, és milyen tanácsokat tudok adni, mint vitaindító előadó. Aztán úgy gondoltam, hogy az én állampolgárrá válásom nagyon is személyes történetét osztom meg veletek, hogy ezzel világítsak rá arra, hogy mit gondolok azoknak az embereknek a szerepéről, akiket az egyetemek szocializáltak – a mi szerepünkről, az úgynevezett értelmiségéről. 

ceu.jpg

Szerző: evatessza

Címkék: előadás antropológia

Change. Whose responsibility?

2017.05.27. 08:13

Thank you for having me here as a speaker – it is truly an honor! I was thinking a lot about what to say this evening and what kind of wise advice to give as a keynote speaker. Then I thought I would share with you the very personal story of my own citizenship to shed some light on what I think about the role of people who are socialized by universities – us, so-called intellectuals.

ceu.jpg

Szerző: evatessza

Címkék: előadás aktivizmus

Támogasd munkánkat az Adjukössze.hu oldalon!

Szerző: evatessza

Címkék: rádió hajléktalanság

Tessza végzettségét tekintve kulturális antropológus, talán a legtömörebben úgy tudnám meghatározni a munkásságát, hogy a lakhatási szegénység elleni mozgalom vezetője. Talán kicsit részletesebb és időben is érthetőbb munkájának tudatos építkezése, ha felsorolom a szervezeteket, céljaikkal, melyek hozzá kötődnek.

blog_5.jpg

Szerző: evatessza

Címkék: ashoka

Bemutatkozik a 36. Ashoka tag

2016.12.22. 22:41

 

Szerző: evatessza

Címkék: rádió ashoka

Szerző: evatessza

Címkék: rádió hajléktalanság

Szerző: evatessza

Címkék: rádió hajléktalanság

Hogyan szervezzünk csoportot?

2016.09.03. 06:00

Szerző: evatessza

Címkék: videó Közélet Iskolája

Civilek a ligetért

2016.08.31. 19:46

Szerző: evatessza

Címkék: videó mozgalmak